Abdurrahmán
1615–1686

az utolsó budai pasa
Buda 1686-os visszafoglalásakor hősiesen védte a várat a keresztény seregekkel szemben.

 

Abdurrahmán, más néven Arnaut vagy Abdi, Buda 145 éves török megszállásának utolsó, albán származású, pasája volt. Nagyjából 1615-ben születhetett és janicsárként kezdte pályafutását. Élete során volt janicsár aga, vezír, bagdadi-, egyiptomi-, majd boszniai beglerbég. Kiváló katona volt, aki többek közt a krétai Candia ostrománál is jeleskedett. 1684 novemberében vette át a budai vilajet irányítását; abban az időben, amikor Lotharingiai Károly első kísérlete Buda visszavételére végleg meghiúsult.

 

 

Nevét azonban leginkább Buda 1686-os visszafoglalásakor írta be a történelembe. Abdurrahmán már az 1684-es ostrom óta jelentős előkészületeket tett, hogy a budai vár védelmi rendszerét még jobban kiépítse (amit a török-kor alatt amúgyis továbbfejlesztettek) és minden erejével azon volt, hogy minél masszívabban bevédett erődítményt állíthasson szembe a keresztény seregekkel. Isztambulból hozatott mérnökök segítségével megerősítette a falakat és védműveket. Az újabb támadás nem is váratott magára már túl sokáig...
A hetvenéves Abdurrahmán 1686. június közepétől közel 3 hónapon keresztül védte a várat 10000 emberével, a jó nyolcszoros túlerőben lévő, Lotharingiai Károly és II.Miksa Emánuel vezette, összeurópai keresztény seregekkel szemben. Az agg pasa még azután is kitartott, hogy július végén a lőportár felrobbanása kiszakított egy 150 méteres darabot a várfalból, augusztus közepén pedig a keresztény csapatok megfutamították a vár megsegítésére küldött felmentő sereget is.
Abdurrahmán a hosszú, végsőkig kitartó küzdelem és számtalan roham visszaverése után; a szeptember elején meginduló utolsó, döntő roham során, karddal a kezében halt hősi halált, egy golyó végzett vele. Elszánt bátorsága és hősies kitartása még ellenfeleiben is őszinte tiszteletet ébresztett. Halála helyét a budai várban emlékmű jelzi, nem messze a mai "Bécsi kapu"-tól.

 

 

 

forrásWebmester