ALMAECET


A legegészségesebb ecetfajta, az alma összes jótékony összetevőivel: tartalmaz pektint, béta- karotint, káliumot, aminosavakat és enzimeket. Zsírégető hatású, segíti az emésztést. Természetgyógyászok szerint kifejezetten gyógyító hatású. Mézzel elkeverve enyhíti az ízületi gyulladások tüneteit és fokozott epetermelésre készteti a májat. Magas káliumtartalma miatt serkenti a sejt- és szövetnövekedést, enzimjei pedig gyorsítják a szervezetben lezajló kémiai folyamatokat.

 

Könnyebb égési sérülések esetében csökkenthető a duzzanat és megelőzhető a hólyagosodás, ha a felületre azonnal almaecetes anyagot helyezünk.

 

Reggeli rosszullét ellen is alkalmazható: egy pohár vízben egy teáskanál almaecetet elkeverve, melyet áldott állapotban levő nők is fogyaszthatnak.

Az almaecetet még a szépségiparban is használják: samponkészítésre, mivel csillogóvá teszi a hajat, illetve számos hajnövesztő készítmény alapanyagául is szolgál.

Salátákhoz, mártásokhoz, főételekhez, és húsokhoz egyaránt használhatjuk.

Finomításképpen enyhén felmelegítve, mézzel édesíthetjük, rózsa-, levendula-, ibolyaszirommal aromatizálhatjuk, vagy aromában gazdag gyümölccsel (például málnával, erdei szamócával ) gazdagíthatjuk

 

Almaecet készítése házilag:


Egy ötliteres uborkásüvegbe belerakunk 2 kg szeletekre vágott, vagy lereszelt almát (hullott alma, almahéj is lehet).

2liter vizet felforralunk 20 dkg cukorral.

Ha kissé kihűlt, ráöntjük az almára, tetejére 1 darab kenyeret teszünk.

Vászonruhával lekötjük, és az üveget meleg helyre állítjuk, 20-28 fok közötti árnyékos helyre.

10 napig érleljük, megkeverjük, majd leszűrjük.

A szűrés után minél tovább áll, annál erősebb lesz. A leszűrt almaecetet célszerű továbbra is vászonnal letakart edényben tartani, így tovább érik, szépen letisztul. Ilyenkor a tetején kocsonyás anyag képződik, amit ecetágynak hívunk. Amikor az almaecetet lefejtjük, egy kis ecetben tegyük el ezt az ecetágyat, mert a következő adag készítésénél kenyér helyett már ezt használhatjuk, így hamarabb beindul az ecetesedés. 

 

Egy kis pontosítás:

Az almaecetet szűrni nem csak fejteni lehet, mint a bort, különben valóban összekeveredik a sűrűje magával az ecettel. Az első, szűréses próbálkozás után várni kell néhány napot, míg szépen leülepedett a sűrűje, aztán lehet lefejteni mely során gyönyörűen lecsorog az ecet. A sűrű, nyákos "valami" az ecetágy, vagyis maga az ecetsav-baktérium tenyészet. Ez normál esetben csak egy kis részét teszi ki a képződött anyagnak és általában a tetején helyezkedik el. Fejtés előtt óvatosan félre kell tessékelni, úgy belevezetni a csövet a folyadékba. A fejtés módja a következő: egy vékony, hajlékony csövet (benzin cső) a folyadékba vezetünk, egy üres edényt az érlelő edénynél alacsonyabbra helyezünk, a csövet megszívjuk és aztán hagyjuk a tiszta levet a gravitáció és vákuum segítségével szépen átcsorogni.

 

 Webmester