Bodza szörp

 

Hozzávalók:

 

60 db. szép nagy bodzavirág fej
5 liter víz
1-2 citrom leve (betöltéskor)
2 kg. cukor
2 evőkanál citromsav
tartósítószer (ha nem fagyasztjuk le)

 

Elkészítése:

 

A vízbe beletesszük a cukrot és a citromsavat és addig kevergetjük, amíg
elolvad.
Belerakjuk a bodzát.
48 órán át pihentetjük, majd leszűrjük.
Hozzáöntjük a-2 kifacsart citrom levét, majd elkeverjük.
Ha szükséges, akkor még ízesítjük.

 

Fagyasztás:

 

A fagyasztóban levő minél jobb helykihasználás végett célszerű a kiürült 1 literes dobozos gyümölcslevek kimosott dobozába tenni a szörpöt.
Fontos, hogy a gyümölcsleves doboz csavaros – kupakos legyen, ne felhajtható ajtós.
A dobozokat ha lehet, akkor állva kell betenni a fagyasztóba, mert a csavar kupakok sem zárnak tökéletesen. 
A dobozokat ne töltsük teljesen tele.

 

Fogyasztása:

 

Vízzel felöntve (hígítva) fogyasztjuk.
A szörpöt hűtőben kell tárolni.

 

Fontos!

Bodzaszörp készítéshez csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjük kosárba, hogy ne fülledjenek be a virágok. Soha ne rakjuk műanyag zacskóba, mert gyorsan befüllednek és megbarnulnak.

 

Úgy szedjük a bodzavirágokat, hogy minél kevesebb virágpor hulljon ki belőlük. Célszerű ezért nem tépni, hanem ollóval vagy éles késsel vágni. A leszedett virágokat ne lefelé fordítva tegyük a kosarába.

 

A bodzákat olyan helyről célszerű szedni, ami nincs országút, vagy erősen szálló por szennyezős hely mellett. A felszálló por és kipufogó gáz rászáll a bodza virágára, amit mi leáztatunk és utána megisszuk.



Webmester