A bőrbe bedörzsölt citromolaj pezsdítő, feszesítő, erősítő és bőrtisztító hatású. A kozmetikában elsősorban zsíros, szennyezett bőrre, pattanások kezelésére használják. A bőr öregedését is lassítja. Szabályozza a bőr faggyú működését. Eltávolítja az elhalt hámsejteket. Fehérítő hatása miatt a fénytelen, foltos bőrt felüdíti. Kúraszerűen, hosszabb ideig alkalmazva a szeplőket is eltünteti. Ellenszere még a zsíros hajnak, sőt még a töredező körömnek is. Samponba keverve csillogóvá, illatossá teszi a hajat, használata a lelapult hajat megemeli. Hajöblítésre kiváló. Fürdővízhez adva puhává varázsolja a bőrt, felpuhítja a bőrkeményedéseket. Igyunk meg naponta egy pohár limonádét, hatásos belső kozmetikai szer, szépíti bőrünket.

Hatásos kézápolószer: sheavajba keverjünk pár csepp citromot, és az ujjaktól a csukló irányába masszírozzuk be a kézbőrbe. A sheavajat kenőcsösebbé tehetjük egy kis mandulaolajjal vagy olívaolajjal. A kicsavart citrom héját ne dobjuk el, konyhai munka után belsejével kenjük be kezünket, utána krémezzük be sheavajjal vagy más jó minőségű, tiszta kézkrémmel.

Kisimítja az arcbőrt: egy tojásfehérjét, három-négy csepp citromlével habbá verünk, és 10 percre felkenjük a megtisztított arcbőrre.

Zsíros, mitesszeres, pattanásos bőrre pakolás: 3 dkg élesztőt keverjünk össze egy mokkáskanál citromlével és annyi joghurttal, hogy kenhető masszát kapjunk. A pakolást kb. 10 percig hagyjuk fent.

Fogínyvérzés megszüntetésére próbáljuk ki: minden nap, fogmosás után a foghúst masszírozzuk meg citromlével. A vitaminos masszázs erősíti a fogínyt. Vigyázat!!! A citromsav a fogzománcot károsíthatja!

Szépíti, rugalmassá teszi a bőrt: a napi megszokott arckrémünkbe néhány csepp citromlét keverünk, és úgy kenjük fel az arc és nyakbőrre.

Arctisztító: Nyers uborka lébe csepegtessünk citromot, mártsunk bele egy vatta darabot, és néhányszor töröljük át a letisztított arcbőrt. Fokozottan fehéríti, simítja és rugalmassá teszi azt.

Arcpakolás: Citromos almapépbe keverjünk egy evőkanál tejfölt vagy tejszínt, kitűnő arcpakolásra való masszát nyerünk.

Akne ellen: A citromsav baktériumölő, így hatásos lehet a pattanások, az akne ellen. Frissen facsart citrom levét hagyjuk az érintett területen egy éjszakára, majd másnap mossuk le. Mézzel keverve is jó, ilyenkor elég egy fél órás kezelés is.
Ha az akne nyílt sebbel jár vagy súlyos, forduljunk orvoshoz.

Egyéb külsőleges alkalmazása

Párologtatás: erős baktérium és vírusölő, légúti panaszok esetén tisztít, fertőtlenít, kivédi a fertőzéseket, valamint frissíti és kellemes illatúvá teszi a helyiség levegőjét. Ezenkívül a lelket is nyugtatja és a figyelmünket is javítja. Tanuláshoz, vizsgázáskor használhatjuk.

Fürdő: bőrproblémák esetén fertőtlenítő hatású, de mindig kis mennyiségben használjuk, és oldjuk fel tejben, mert bőrirritációt okozhat! Különösen ajánlott pattanásos bőrre, a bőr vérbőségének fokozására, vagy ízületi- és izomfájdalmak kezelésére, reumára. A citromolajos fürdő – 3 cseppnél többet ne tegyünk a fürdővízbe! – élénkít és salaktalanít. Tipp: Ha nincs otthon illóolaj, karikázzunk fel fél kiló citromot, majd öntsünk rá forrásban levő vizet, és hagyjuk ázni néhány órát! A keletkező citromos levet öntsük bele a fürdővízbe!

Masszázsolaj: A citromalapú masszázsolaj serkenti a nyirokfolyadék áramlását, erősíti és felfrissíti a vénákat, ezért különösen sportolóknak ajánlják. Segítségével megelőzhető az izomláz.

Bedörzsölés: bőrproblémák gyógyítására ajánlott. Ecseteléssel a tyúkszem és szemölcs irtására töményen használható a citromolaj. Mindenki óvatosan álljon neki! Vegyünk egy fülpiszkálót és annak a vattarészét itassuk át citromolajjal, és csak a kezelendő felületre rakjuk rá, a körülötte lévő bőrre ne nagyon jusson belőle. Ha bőrelváltozást okoz, pár napra függesszük fel az ecsetelést. A kezelést végezzük türelemmel, mert akár 1-2 hónap is szükséges az eredményhez, de megéri, mert véglegesen eltüntethetjük a tyúkszemet és a szemölcsöt, ha nincs újrafertőződés, nem jönnek elő többet. Az uszodában összeszedett szemölcs pár hét alatt eltüntethető így, nem kell drasztikus módszerekkel leszedetni.

Lemosás sebgyógyulás elősegítéséhez: 0,5-1 l vízbe 1-2 csepp olajat tegyünk, jól keverjük el, egy gézdarabot itassunk át vele, és mossuk le a sebet és környékét. A gézzel be is borogathatjuk. Csillapítja a vérzést, és közben fertőtleníti a sebet is. Vigyázat, mert nagyon csíp, gyereknél soha ne próbáljuk meg a sebre csepegtetni. Felnőtt is inkább használja átitatós módszerrel.

Túllendít az aggodalmakon: Egy kutatás bebizonyította, hogy a citrom illatának nyugtató hatása van, segít elűzni a fáradtságot, a kimerültség jeleit (szédülést, aggodalmat, idegességet, feszültséget). Több kutatás is alátámasztotta, hogy miközben nyugtató hatása van a citrom illóolajának, növeli a koncentrációs képességet és az éberséget. Sok irodában éppen amiatt választanak természetes citromkivonatból készült szobafrissítőket, hogy növelje a beosztottak hatékonyságát. Vagyis, ha feszültnek érezzük magunkat, mert sok gond nyomaszt, cseppentsünk citrom illóolajat egy papírzsebkendőre, majd lélegezzük be mélyen.

Felveszi a harcot a fáradtság ellen: Hosszútávfutók, világutazók, felfedezők váratlan szerencseként tekintenek a citromra. Amikor a fáradtság beköszön, megisszák egy citrom levét úgy, hogy átszúrják a gyümölcsöt egy szalmaszállal. A felfedezők híresek arról, hogy a trópusokra utazván, a fertőzéseket kivédendő előszeretettel használták. A citrom illóolaja amellett, hogy elűzi a fertőzéseket, egyértelműen segíti az agyi tevékenységeket, így amikor fáradtak vagyunk, megéri kipróbálni a cukormentes limonádét – kávé helyett – kétóránként.

Fekély, afta esetén: Antibakteriális és vírusölő hatása miatt a szájüreg sebeit is gyógyítja, a friss citrom levét adjuk hozzá egy pohár langyos vízhez, és ezzel öblögessünk.

Torokfájásra: Torokfájásra egy citrom levét és egy teáskanálnyi tengeri sót adjunk egy pohár langyos vízhez, és naponta háromszor öblögessünk vele.

Bőrkeményedésre: Bőrkeményedés ellen hatásos a citromolajjal való ecsetelés.

Ekcémára: 8 csepp citromolajat egy csésze langyos vízzel és egy evőkanál mézzel elkeverve készítsünk borogatást az érintett területre. Alkalmazzuk naponta 2-3-szor 15 percen át.

Rovarcsípésre: A csípésre helyezett citromkarika megakadályozza a felhólyagzódást, enyhíti a viszketést. Citromolaj mézzel elkeverve enyhíti a rovarcsípés okozta szúró, égető érzést. A citromolaj párologtatva elűzi a rovarokat, szúnyog ellen a bőrre is kenhetjük.

Sárga fogakra: Ha fogaid sárgák, dörzsölgesd fogsorod a citromhéj belső, sima részével, hogy kifehéredjen.

Bútorápoló: A megtisztított, megszáradt bambuszbútort érdemes citromos olajjal bekenni. Nem piszkolódik, nem szárad ki és fényes lesz.

Fehérítő: A fehér ruhák közé tegyünk néhány szelet citromot a mosógépbe. A citromból kiváló sav hatására hófehérré válnak az ingek és a nadrágok.

Zsíroldás: Könnyedén eltüntetheted a lerakódott zsírfoltokat a mikrohullámú sütő belsejéből, ha egy tál vízbe néhány citromkarikát teszel, majd a legmagasabb fokozaton felforralod. Hagyd benn a tálat néhány percig! A gőz feloldja a legmakacsabbnak tűnő szennyeződéseket is, így utána elegendő egy szivaccsal áttörölni a sütő falát.

Elszíneződött bőr: Zöldségpucolás után lilás vagy barna lett a kezed? Ha a szappan nem viszi le egészen, akkor az elszíneződött ujjaidat dörzsöld át citrommal. Ugyanezzel a módszerrel a nikotinfoltok is eltávolíthatóak.

Folt nélkül: Ráfröccsent a vörösbor vagy a gyümölcslé a pólódra, ingedre? Nincs semmi gond, ha van kéznél citromlé. Facsard ki egy fél citrom levét, és öntsd rá közvetlenül a foltra! Hagyd hatni néhány percig, amíg a gyümölcssav feloldja a színpigmenteket, majd folyó víz alatt öblítsd ki a ruhát. Végül a szokott módon mosd ki.

Vízkőoldó: Főzd át a vízforralót vagy a kávéfőzőt egy liter víz és negyed liter citromlé keverékével. A citromsav könnyedén elbánik a lerakódott vízkővel, ráadásul a csapba öntött forró víz a lefolyónak és a környezetnek sem árt, nem úgy mint a különböző vegyszerek.

Természetes súroló: Az erősen oxidálódott, foltos sárgaréz tárgyaidat könnyedén újjávarázsolhatod, ha sóból és citromléből készített oldattal tisztítod meg. Önts egy keveset egy puha rongyra, óvatosan dörzsöld át a felületet, majd alaposan öblítsd le, és töröld szárazra.

Szúnyogriasztó: Mivel a kis vérszívók nem bírják a citrusillatot, így a legegyszerűbben úgy védekezhetünk ellenük a szabadban, ha félbevágunk néhány citromot és szegfűszeget szurkálunk bele. Így nem csak a rovarokat tarthatjuk távol, de egy mutatós asztalidíszt is kaphatsz.

 

Figyelmeztetések, ellenjavallat, mellékhatásai

Magas savtartalma rongálhatja a fogzománcot. Ha ég a gyomrunk, vese- vagy hólyagproblémáink vannak, netán allergiásak vagyunk a citrusfélékre, előbb beszéljük meg orvosunkkal a citromterápiát. Súlyos panaszok esetén forduljunk orvoshoz, ne kísérletezzünk öngyógyítással. A citrom túlzott fogyasztása, főleg kisgyermekeknél hasmenést okozhat.

Citromos ételreceptek

Hogyan válasszunk?

Mivel a citrom gyorsan veszít nedvességtartalmából, jobb, ha minél gyakrabban, s inkább egyszerre kevesebbet vásárolunk belőle.

Hogyan tároljuk?

Akár zöld, akár sárga a színe, a citromot szobahőmérsékleten egy hétig, míg hűtőszekrényünk zöldséges rekeszében körülbelül két hétig, egy hónapig tárolhatjuk. A citrusféléket hámozás, felvágás után azonnal el kell fogyasztani, a bennük található C-vitamin ugyanis levegővel érintkezve gyorsan oxidálódik.

Hogyan készítsük elő?

Ha a citrom levére van szükségünk, egyszerűen csak ketté kell vágnunk, majd ki kell csavarnunk a levét. Az üveg és a porcelán citromfacsaró jobb, mint a fém, mert az aszkorbinsav (C-vitamin) fémérzékeny. Jó megoldás, ha előbb lereszeljük a héját, mellyel számos ételt ízesíthetünk. Ha nincs otthon külön erre a műveletre kifejlesztett szerszámunk, fontos, hogy egy percig lobogó vízben blansírozzuk az egészben hagyott gyümölcsöt, így ugyanis konyhakéssel vékonyan le tudjuk majd hámozni, s vékony szeletekre tudjuk vágni a héját. Vigyázat!!! A C-vitamin hőre bomlik, ezért lehetőleg csak közvetlenül fogyasztás előtt ízesítsük nyers citromlével az ételeinket, és ne tegyük forró teába, hanem hűvösebb limonádét készítsünk belőle.

Hogyan főzzük?

Ha a lehető legtöbb levet akarjuk kinyerni a citromból, tenyerünkben melegítsük fel egy kicsit, vagy 3 percig áztassuk forró vízbe, s csak utána csavarjuk ki! Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök (mint például az avokádó vagy az alma), amelyek oxidációját a citromlé megakadályozza, s még ízüket is kiemeli. A citromot sóban „kandírozhatjuk” is: 4 darab nagyméretű citromot vízben rövid ideig forraljunk, majd vágjuk karikára. Lábas szűrőben helyezzük el a szeleteket, szórjuk meg 8 evőkanál durva szemű sóval, s hagyjuk, hogy egy nap alatt kidobja a levét. Ezt követően a citromszeleteket csöpögtessük le, majd alaposan öblítsük le, s itassuk fel róla a vizet. Zárható üvegben rendezzük el őket, adjunk hozzá 3 darab babérlevelet, 3 kisméretű erős zöldpaprikát, s az egészet öntsük fel olívaolajjal.

Receptek

Leves görögösen: Másfél liter szárnyas alaplébe főzzünk 6 evőkanál rizst, s adjunk hozzá tojásos habarást.

Tojásos habarás: egy mély tálban verjük föl 2 tojás sárgáját 2 citrom csavart levével és egy csésze forró alaplével, majd adjunk hozzá két tojást. Ha nem főzünk bele rizst, ezt az ínyencséget frissen készítve, kísérő szószként húsok és halak mellé is tálalhatjuk!

Rizottó: 50 gramm vajon fonnyasszunk meg egy felszeletelt vöröshagymát, öntsük fel 12 cl fehérborral, 1 liter szárnyas alaplével, 2 citrom levével s reszelt héjával, adjuk hozzá a rizst, és hagyjuk főni addig, míg a folyadékot a rizs fel nem veszi. Húzzuk le a tűzről, s keverjünk hozzá 5 evőkanál tejszínt, 2 tojássárgáját, s végül 100 gramm reszelt parmezán sajtot.

Tagliatelle (durum tésztából készítsük): Készítsük el a zöldfűszeres tésztaszószt: 20 cl főzőtejszínbe főzzünk bele egy csokor tárkonyt s fodros turbolyát, 1 zöld citrom levét és 250 gramm pirított fenyőmagot vagy mandulát. Főzzük meg és csepegtessük le a tésztát, s keverjük össze a forró tésztaszósszal. Olaszország beköltözik a konyhánkba! 

Citromos csirke: Készítsünk páclevet citromlével s 2 zöld citrom levével, adjunk hozzá 2 gerezd kinyomott fokhagymát, 1 kis erős zöldpaprikát, 1 szár fodormentát és néhány szem egész feketeborsot. A csirkehús szeleteket 1 órán át marinírozzuk, majd 2 fej szeletelt vöröshagymával összefonnyasztjuk, felöntjük a páclével, 15 cl szárnyas alaplével és egy felkockázott citrommal, illetve lime-mal 25 percen át főzzük.

Friss citromszörp: Gyerekeknek egyszerűen készíthetünk citromszörpöt. ½ liter vízben feloldunk ½ kg nádcukrot vagy ¼ kg mézet, és felfőzzük. A kihűlt sziruphoz 4-6 citrom kifacsart levét adjuk. Szénsavmentes, gyerekeknek való ásványvízzel vagy tisztított ivóvízzel azonnal fogyasztható, de pár napig hűtőszekrényben is eláll.

Citromos téli vitaminsaláta:

Hozzávalók: 4 db különböző színű zöldpaprika, 4 db paradicsom, 1/2 téli retek, 2 db alma, 2 citrom, 3-4 db télire eltett uborka, néhány szem olajbogyó, 1 evőkanál olívaolaj, 1 fej lilahagyma, 1-2 kávéskanál só

Elkészítése: A hozzávaló zöldségeket alaposan megmossuk, a retek héját levágjuk, a hagymát megtisztítjuk. Egy citrom levét kicsavarunk, a többi hozzávalót pedig karikára vágjuk. A citrom és a paradicsom karikákat négy részbe vágjuk. Üvegedényben, lehetőleg fa keverőkanállal összekeverjük a sóval, a citrom levével és az olívával.

A retek és a hagyma miatt intenzív illatú lesz a salátánk. Fél órát hagyjuk állni, aztán frissen fogyasztható.

Fontos információk:

  • Kizárásos diéta kezdeti szakaszában nem fogyasztható olívaolaj.
  • Pollenallergiás betegek a lehetséges keresztallergiára való tekintettel hagyják ki a salátából azt a hozzávalót, ami allergizáló lehet.
    • parlagfű – paradicsom
    • fekete üröm – paprika, paradicsom, alma, uborka
    • nyírfa – paprika, paradicsom, alma
    • pázsitfüvek – paradicsom
    • latex – paradicsom, citrusfélék
    • hagyma, az arra allergiásoknak
    • olívaolaj, az arra allergiásoknak


Citromos lencseleves (Gluténmentes, laktózmentes, rizstejjel készítve tejfehérjementes, tojásmentes):

Hozzávalók: 20 dkg lencse, 1 kávéskanál só (de inkább ízlés szerint), 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1/4 citrom reszelt héja, 1 evőkanál friss citromlé, 1 mokkáskanál tárkony, 1 gerezd reszelt fokhagyma, ¼ reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál rizsliszt, 1 dl laktózmentes tej vagy rizstej, 1 evőkanálnyi friss vágott petrezselyem, 1 karika zöldpaprika, 1evőkanál paradicsompüré, 1 sárgarépa, 1 zöldséggyökér

Elkészítése: A lencsét átválogatjuk, és alaposan megmossuk. A zöldséget és a répát megtisztítjuk, karikára vágjuk.

A hozzávalókat a fűszerekkel (só, kömény, fehér bors, tárkony, fokhagyma, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsomlé, citromhéj) feltesszük főni. A zöldpetrezselymet és a citromot később adjuk hozzá. Amikor a zöldségfélék és a lencse megpuhult, a rizsliszttel és a tejjel habarást készítünk. Lassan adagoljuk a forró leveshez. Megszórjuk petrezselyemmel, és még egyet forralunk rajta.

A citromlét a még meleg, de már nem forró leveshez adjuk hozzá. További ízesítéshez citromlét adhatunk az asztalra.

Citromos túrókrémmel töltött alma (Gluténmentes, vegetáriánus étel):

Hozzávalók: 4 db nem túl érett alma, 1 citrom, 4-5 szem szegfűszeg, 1-2 darab egész fahéj, 25 dkg túró, 5 dkg vaj, 2 evőkanál méz

Elkészítése: 1,5 liter vizet felteszünk forrni a szegfűszeggel, fahéjjal és fél citrom reszelt héjával. Kb. 2-3 percig forraljuk, majd beleöntjük fél citrom levét. Közben az almákat félbevágjuk, megtisztítjuk, és kivágjuk a közepét. 2-3 percig főzzük az almákat a fűszeres vízben, nem szabad túlfőzni, mert könnyen szétesik. Teljesen kihűtjük, mert csak úgy lehet megtölteni. A vajat kikeverjük 1 evőkanál mézzel, a túrót áttörjük a másik evőkanál mézzel. A kettőt alaposan összedolgozzuk, fokozatosan hozzáadagolva fél citrom levét és fél citrom héját. A krémmel megtöltjük az almákat. Díszíthetjük egy-egy szem meggybefőttel, behűtve fogyasztjuk.

Fontos információ:

  • A citrom héját csak akkor használhatjuk fel, ha házilag termesztett gyümölcsöt használunk.
    • Pollenallergiás betegek vegyék figyelembe az esetleges keresztallergiákat:
      • fekete üröm - alma
      • nyírfa - alma
      • latex - citrusfélék

Érdekességek

 

Elvonja a szervezetből a kalciumot? Semmiképpen sem! Mi több, viszonylag nagy mennyiséget tartalmaz ebből a hasznos ásványi anyagból, 100 gramm citrom esetében 25 mg-ot, szemben az átlagos 5-15 mg mennyiséggel, ami a legtöbb gyümölcsben található. A citromban található 1,4 kalcium/foszfor arány optimális érték, így a kalciumot a szervezet a lehető legjobban tudja hasznosítani. Ezen túlmenően a magas C-vitamin és szerves sav mennyiség megkönnyíti mind a citrommal, mind pedig az egyéb táplálékkal bevitt kalcium beépülését.

Savasít? Egyáltalán nem! Igen, az íze savanyú ugyan, hiszen sok benne a citromsav, ám ennek ellenére lúgos, nem pedig savas jellegű! A szervezetben a citromban található szerves savak ásványi anyagokkal, elsősorban nátriummal alkotnak vegyületet, ezáltal lúgos közeget teremtenek, azaz a savasodás ellenében hatnak.

Fogyaszt? Természetesen nem, s egyébként ezzel a tulajdonsággal egyetlen élelmiszer sem dicsekedhet. Remek összetevője azonban a kalóriaszegény étrendnek, energiabevitele ugyanis minimális, főként, ha frissen facsartan fogyasztjuk. Magas C-vitamin tartalma pedig a kalóriaszegény diétákban külön figyelemre méltó, márcsak azért is érdemes a citromot a diéta egyik fő alkotórészévé tenni, mert meggyorsítja a zsírégetéshez szükséges pajzsmirigyhormon, a thyroxin termelődését. Ha ebből a hormonból kevés áll szervezetünk rendelkezésére, lelassul az anyagcserénk.

Tipp: étkezések között igyunk egy pohár citromos vizet!

Élelmezési ismeretek

A citrom tulajdonságai közül messze kiemelkedik magas C-vitamin tartalma (52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban). Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik (P-vitamin, szerves savak, szelén, rostok stb.), ebből kifolyólag a citrom mind rövid, mind pedig hosszú távon remek hatást gyakorol a táplálkozási egyensúly fenntartására. Kalóriaszegény és rendkívül könnyű felhasználni, ezért a mai rohanó világ életviteléhez is nagyszerűen alkalmazható, s az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk.

Higiénia

A kellemetlen lábizzadást, lábszagot enyhíti a rendszeresen alkalmazott citromos lábfürdő. Szájhigiénés célokra is használható, mert akadályozza a fogkő kialakulását, fertőtlenítő hatása miatt a kellemetlen szájszag ellen is bevethető.

Hogyan neveljünk citromfát?

citrus_limon02.jpgNem tévedünk nagyot, ha a citromok és narancsok kiköpött magvait egyszerűen a földbe nyomjuk, és várunk, amíg valami történik.
Bár a legfinomabb gyümölcsű citrusokkal gondban lennénk, ugyanis ezek magvatlanok.

A citruskedvelők módszere a következő: Vegyünk egy agyagcserepet, és töltsük meg 2/3 részéig tőzeg és homok 2:1 arányú keverékéből álló közeggel. A közeg tetejét nyomkodjuk meg, és enyhén nedvesítsük be. Fektessük a talajfelszínre a citrom, narancs vagy mandarin alaposan megmosott magvait, takarjuk be őket egy centi termőközeggel, és újra tömörítsük a felszínt. A cserepet ezután állítsuk vízzel telt cserépaljba. Az agyagcserép felszívja a vizet (kapilláris úton), és továbbadja a közegnek. A cserépaljat 2-3 naponta töltsük újra. Végül a beültetett cserepet fedjük le egy üveglappal (vagy fényáteresztő fóliával), hogy a termőközeg felszíne ki ne száradjon. Nincs más hátra, mint keresnünk kell cserepünknek egy 13-15 fokos helyet valamelyik ablakpárkányon. Ha szerencsénk van, 3-4 hét múlva megmutatkoznak a csíranövények. Ha nincs szerencsénk, akkor higgyük azt, hogy a magvak nem voltak csírázóképesek.

A jó kertész minden nap felemeli a cserépre fektetett üveglapot, és szellőzteti a növényeket, hogy azok lassan megszokják a páraszegény környezetet. Később akár el is távolíthatjuk az üveget: a 18-20 fok már megfelel arra, hogy citrusainkat megismertessük a rideg valósággal. A citromfát szobában a lehető legnaposabb helyre tegyük, de a tűző naptól azért óvjuk. Nyáron akár a szabad levegőre is költöztethetjük a cserepet. A félárnyékos helyet kedveli a legjobban. A rendszeres öntözésre oda kell figyelni. Nyáron heti 3-4 alkalommal igényli a locsolást. A leveleit naponta többször vizes permetezéssel felfrissíthetjük. 6-12 hónap elteltével a magonc eléri a fél cm-es törzsátmérőt és a 40-60 cm-es magasságot. Így hamar magasra növő egyenes törzsű fácskát kapunk. A 3-4. évben meg kell hoznia az első virágait, melynek elengedhetetlen feltétele a helyes teleltetés. Télen a lehetőségek szerint 4-5 fokos helyiségben tartsuk. A téli öntözést egy télen át 2-3 alkalommal végezzük. Az öntözővíz hőmérséklete legyen 7-8 fokos. A citromfa szép, egészséges fejlődéséhez a jó földkeveréket, melegágyi földből, lombföldből és homokból keverhetjük össze. A cserép alá cserépalátétet teszünk, hogy a felesleges vizet felfogja. A citromfa átültetését tavasszal kell végezni. A fa néhány évesen akár 20-25 db citromot hoz.

Betegségek, kártevők: Meleg helyen való teleltetéskor pajzstetvek jelennek meg a leveleken és a szárakon. Védekezzünk természetes módon e kártevők ellen.

Források:

  • vitaminbank.hu/tapanyagok/elelmiszerek/citrusfelek.php
  • finomkoktelok.hu/alapanyagok/citrom
  • hu.wikipedia.org/wiki/Citrom
  • eletmod.hu
  • mindmegette.hu
  • citromakozmetikaban.blog.hu/
  • csapi.hu
  • Bálint András írása az edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcsfak/ oldalon
  • Kiss Éva írása a házipatika.com oladalon
  • jotudni.hu/tippek/citrom.html
  • vitaminsziget.com
  • noiportal.hu
  • informed.hu
  • indexveszprem.hu
  • Sz. Banadics Éva receptjei az etelallergia.hu/allergia/citrom.htm oldalról
  • otvenentul.hu
  • pink.hu/otthon_kert/mi-mindenre-jo-a-citrom-2055152

 

forrás: http://antalvali.com/a-citrom-citrus-medica-l-citrus-limonum-deligyumolcs-es-egyben-fuszer-is.html



Webmester