Csicseriborsó


A csicseriborsó (Cicer arietinum) a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó, egynyári növény. A népnyelvben bagolyborsónak is nevezik. A talajra igénytelen, szárazságtűrő.

Élettani hatása:

A csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére.

Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér koleszterinszintünk csökkenjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.


Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény.

Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is.


Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra.


A növény tartalmaz karotint, valamint E-vitamint is. 100 g csicseriborsó energiatartalma 1292 kJ, azaz 314 kcal.



Felhasználása


Készíthetünk belőle salátát, főzeléket, levest, de egyre kedveltebb a pástétomok, májkrémek helyettesítésére használt csicseriborsó-krém is. Felhasználás előtt a csicseriborsót meg kell mosni, és 10-12 órára be kell áztatni. Az így előkészített magvak főzési ideje 60-90 perc.


Indiában megfőzve curry-s ételekhez használják, vagy lisztté őrlik és nemzeti ételeket (pakorát, bádzsit) készítenek belőle.


A (beáztatott) csicseriborsó jól csírázik. A csíráztatáskor szénhidrát bomlik le, csökken a zsírtartalom, nő a fehérjetartalom, valamint a C- és a B-vitaminok aránya.


A csírája nem használható fel nyersen, mert emészthetetlen fehérjét (phasint) tartalmaz.


Fogyasztás előtt le kell öblíteni, majd 5 percig előfőzni (blansírozni), vagy kevés zsiradékon meg kell párolni.


A csicseriborsó csíráztatása házilag 18 oC-on történhet és naponta 2-3- szor hideg vízzel meg kell öntözni. 3- 4 nap után "szüretelhetünk". 3 evőkanál magból kb. 9 evőkanál csíra lesz.

 

Csicseriborsó krém


A csicseriborsót megmosom és kb. 12 órára hideg vízbe áztatom.

Sós vízben puhára főzöm, apróra vágott, olajon megfuttatott hagymával, mustárral, borssal ízesítem, és krém állagúra trumixolom.

Másként is ízesíthető: főzéskor tehetünk a vízbe szalonnabőrkét, ízesíthetjük zöldfűszerekkel.

 

 



Webmester