Hogyan kell csipkebogyóteát készíteni?

Többféle módszerrel lehet találkozni, azonban csak az egyik helyes. Ez a Rápóti – Romvári: Gyógyító növények, című könyvében található, a következőképpen.

 

„Egy csésze teához a fogyasztás előtt 8-10 órával egy evőkanálnyi csipkebogyót (húst) langyos vízbe áztatunk. Használat előtt lassú tűzön felfőzzük forrásig. Forralni nem szabad, mert a tea C-vitamin tartalma csökken.”

 

Csipkebogyótea

 

Készítéséhez csak zománcozott, vagy üvegedényt szabad használni.

 

Van olyan tévhit is, hogy a hatóanyagok igazából a magvakban vannak. Ez erős túlzás, mert ugyan a magvak főzete is jó hólyagártalmak ellen, a húsban található anyagok sokkal többféle dologra hatnak, úgymint:

 

vese és hólyagbajok
enyhe nyugtató
hasmenés csillapító
görcsoldó
köhögéscsillapító
gyulladáscsökkentő
vérképzést serkentő
fertőtlenítő

A magvak beltartalma:

-  illóolaj 0,3 %, zsíros olaj 8,0 %

Az olajok részletes megoszlása az összes olajtartalom százalékában: pálmaolaj 1,7-3,1%, sztearinsav 1,7-2,4%, olajsav 14,7-18,4%, linolsav 48,6-54,4 %, linolénsav 16,4-18,4 %, földimogyoró olaj 1,8-2,6 %. (telítetlen olajok).

- ezeken felül lecitin, vanilin, cukor és E-vitamin

 

A magvakat főképpen takarmányként hasznosítják összezúzva, elsősorban sertéseknél.

 

Csipkebogyó

 

A gyümölcshús beltartalma:

 

cukor 10-20 %, pektin 10 %, fehérje 3 %
egyéb hasznos anyagok 100 g gyümölcshúsban
C-vitamin 900 mg
A-vitamin 15000 NE
B1 vitamin 0,1 mg
B2 vitamin 0,007 mg
B3 vitamin 0,4 mg
kalcium 510 mg
magnézium 120 mg
kálium 50 mg
nátrium 50 mg
Energiatartalma: 116 Kcal

 

forrás



Webmester