Köles

Az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető gabonánk. A legősibb termesztett gabonaféle.

 

Élettani hatásai:

Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.


Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.

 

Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert.

 

Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.

 

Sok szilíciumot tartalmaz,  ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill.   B karotint, B1 és B2 vitamint.


A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek. Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.


Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.


Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.


Felhasználása: Elsősorban kása-alapanyagként ismert.

 



Webmester