A mák ősidők óta termesztett kultúrnövény. A gyógyszergyárakban többféle betegség ellen készül belőle gyógyszer, most azonban csak a szép, fekete, apró mákszemekről lesz szó.

 

A mák aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag, ennek köszönhetően elősegíti a magas vérnyomás csökkentését, valamint kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát.

Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője.

 

A mákot sajnos általában ritkán fogyasztjuk. Van, aki csak a beigli sütés idején találkozik mákkal. Jó azonban tudni, hogy a mák sok féle anyagot tartalmaz, amelyre szüksége van szervezetünknek. B6 vitamint, E vitamint, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, valamint kiemelkedően magas vastartalommal bír.

A mák a csontritkulás egyik legjobb ősi ellenszere. Hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk mákot tartalmazó ételt. Megelőzésre és gyógyításra is kiváló.

 

Mákolaj:

 

Ha kialakult csontritkulásod van, a gyógyulás természetes módszere a mákolaj. Fogyassz mákolajat naponta, 1-2 kiskanállal. Csontritkuláson kívül kiváló hatása van az idegek működésére is.

 

Tipp:

 

Darált mákot keverjünk össze mézzel és kevés vízzel, naponta együnk belőle 1-2 kanálkával. Hűtőszekrényben több napig eltartható, nem kell naponta elkészíteni. Hosszú távon fogyasszuk és az eredmény nem marad el.

 

forrás: facebook -  Házi természetgyógyász



Webmester