Recept körülbelül 14 tablettához

 

100 g szódabikarbóna
50 g só
12 g borkősav (használhat citromsavat is)
1/4 pohár víz
Így készítse el

 

Egy tálkába öntse bele a szódabikarbónát, a sót meg a borkősavat, és kevergetés közben kis adagokban adagolja hozzá a vizet. Akkor éri el a megfelelő állagot, mikor már sűrű, krémes a massza. Kanalazza a tisztítószert jégkockatartóba (de csak a feléig, mert habzik és megdagad!), majd helyezze hűvös helyre két órára. A tablettákat be is csomagolhatja egyenként, de egy jól zárható üvegben is tarthatja.

 

Tipp: Ha macerásnak tartja a jégkockatartós adagolást, víz hozzáadása nélkül öntse a keveréket egy jól záródó üvegbe, és ebből tegyen a mosogatógép adagolótartályába. Nem túl koszos dolgokhoz elég fél evőkanálnyi, zsíros cuccokhoz viszont nyugodtan adjon egész evőkanállal a keverékből.

 

Végül az ecetet öblítőként kell használni a mosogatógép öblítőtartályába töltve. Ettől fognak csillogni a poharak és tányérok.

 

Miután elkészítettem a saját mosogatótablettámat, elmentem a Bécsi úti Tescóba és feltérképeztem a tabletták aktuális árait. A legolcsóbb, amit találtam 35,51 forint/darabra jött ki, a legdrágább 89 forint egy darabra vetítve. Ezekkel szemben a házi tabletta darabonkénti ára az alábbi költségvetés szerint jóval alacsonyabb.

 

Ezeket hasznátam fel 14 darabhoz

 

Tesco, dishwasher salt granules: 277 forint, ebből 10 forintnyi kell.
Haas borkősav: 594 forint, amiből 89 forintnyi kell.
Tesco, szódabikarbóna: 51 forint.
Összesen 150 forintból készíthető el a tisztítószer, tehát egy tabletta felkerekített ára 11 forint. (Az egyszeri beruházást jelentő jégkockatartó ára plusz 349 forint/2 db.)

forrás

 Webmester