Pitypang méz


 

A gyermekláncfűből, két összmarék virágot egy liter hidegvízben addig főzünk, amíg bugyborékolni kezd.

A tűzhelyről a fazekat leszedjük és egy éjszakára állni hagyjuk.

Másnap az egészet szitára öntjük, hagyjuk lecsepegni.

A virágot két kézzel kinyomjuk.

A léhez egy kiló nyerscukrot keverünk, hozzáadunk egy karikára vágott ½ citromot héja nélkül. Ha több citromot teszünk bele savanyú lesz.

A fazekat a lével, fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A főzést a legkisebb lángon végezzük. Pároljuk, főzni nem szabad. Egyszer kétszer hagyjuk kihűlni. Szirup állagú legyen.

Mi hűtőben tartjuk. Finom belőle a mézes-krémes,a karácsonyi mézeskalács nem keményedik meg.

 



Webmester