A tejről általában elmondható, hogy rendkívül energiadús táplálék, 250 ml tejitalban (tejfajtától függően) 125 -240 kcal energia van.

Számos élettanilag kedvező tulajdonsággal rendelkezik:

  • jó fehérjeforrás, a szervezet könnyen át tudja alakítani saját fehérjévé
  • a tejcukor (laktóz) táplálja az egészséges bélflórát és segíti a kalcium felszívódását (kivéve a tejcukorérzékenység esetét)
  • a csontok építésén kívül a tejben lévő kalcium fontos az idegek és izmok munkájához is
  • fontos vitaminforrás is: B2 a sejtek anyagcseréjében és az energianyerésben játszik szerepet, ezen kívül megtalálható benne az A-, (bőrvédelem) és D-, (csontok anyagcseréje) vitaminok is, a B12 vitamin pedig a vérszegénység megelőzésében fontos
  • konjugált linolsav (CLA) forrás is, mely rákmegelőző és hőtermelést fokozó hatással rendelkezik - érdekes azonban, hogy a biotej illetve a szabad levegőn tartott állatok teje tartalmaz az átlagosnál több linolsavat!


Valóban megvéd minket a sok tej fogyasztása a csontritkulástól?

A statisztikai adatok nem ezt mutatják. Ázsiában pl. lényegesen alacsonyabb arányban fordul elő a csontritkulás annak ellenére, hogy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés tejet fogyasztanak. Ezzel szemben pl. az USA-ban, ahol magas a tejfogyasztók aránya, a csontritkulás is igen gyakori betegség!

A táplálék összetétele nagyon fontos!

Habár a tej sok kalciumot tartalmaz, mégsem tud teljes egészében hasznosulni a szervezetben. Ennek egyik oka a tejben lévő foszfáttartalom, ami megakadályozza a kalcium felszívódását.  Ha megnöveljük a foszfát bevitelt (pl. töménytelen szénsavas üdítő,  elsősorban a magas foszfáttartalmú cola  fogyasztásával), akkor ezzel értékes kalciumtól fosszuk meg a szervezetet. Ezen túlmenően rossz hatással van a nyugati országokra jellemző túlzott állati eredetű fehérjefogyasztás is a kalciumháztartásra, mivel emiatt a vesék nagyobb arányban választanak ki ásványi anyagot. Ez adhat magyarázatot arra, hogy miért alakulhat ki csontritkulás a sok tejivás ellenére is.

A mennyiség a fő kérdés:

A  tej, a joghurt, kefír, a legtöbb sajt kalciumtartalma azonban magasabb a foszfortartalmánál, továbbá a benne lévő tejcukor és D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását - ezért, ha nem terheljük a szervezetet a szükségesnél több fehérjével, és foszfáttal, akkor több szívódik fel és nem választódik ki a vesékben. Fontos az is, hogy más kalciumforrást is étrendünkbe iktassunk, amelyek fehérjében  és foszfátban szegényebbek, mint pl. zöld leveles zöldségek, brokkoli, póréhagyma, édeskömény, szezámmag, snidling, petrezselyem stb.)

Fogyasszunk tejtermékeket, de tanácsos a mértékletesség:

  • mert az állati eredetű fehérjék egyik összetevőjének, a methioninnak lebomlásakor keletkező homocisztein elősegíti az érfalak meszesedését,
  • mert elősegíti a nyákképződést, aki gyakran szenved náthában, vagy nyákos köhögésben, az bánjon óvatosan a tejjel,
  • mert aki érzékeny bél szindrómában szenved, annál elősegíti a gyakori hasmenést, haspuffadást,
  • ha a családban allergiára való hajlam van, ne adjunk a csecsemőknek egy éves korig egyáltalán semmilyen tejet (tehén, kecske, birka, kanca), mert ez az allergia (bőrkiütés, szénanátha, asztmás köhögés)  leggyakoribb kiváltója,
  • ha migrén, izomfeszültségek, gyomor- bélpanaszok, depresszió gyötör, akkor fennáll a gyanúja a "maszkírozott allergiás reakciónak", mely során allergiaszerű tünetek lépnek fel anélkül, hogy kialakulna a tipikus antigén-antitest reakció. Vagyis tesztekkel nem tudják az allergiát kimutatni és mindezért sokszor a túlzott tejfogyasztás a felelős!


A tej értékes táplálék tehát, de hogy káros-e, az egyéni adottságainktól és személyes igényeinken múlik. Hogy kinek, mennyit szabad fogyasztani, arra nincs recept, figyelnünk kell saját szervezetünk reakcióira! A kalciumban gazdag étrend fontos, mert korunk "kalciumrabló" étrendje hozzájárul a sav-bázis egyensúly felborulásához, ezzel rontva az eredményes fogyás lehetőségét.

 

 Webmester